Breng je hormonen in balans (dat helpt ook in de overgang)
Hormonen. Die spelen niet alleen (op) tijdens de overgang. “En juist als je al vroeg weet hoe je je hormonen in balans kunt houden, is de kans groot dat je die overgang goed doorkomt.” Aan het woord is Francisca van den Berg, hormoonexpert.
“Iedere keer verbaas ik me weer hoe weinig vrouwen weten van een hormonale balans”, vertelt Francisca van den Berg. “Terwijl het je zo kan helpen om zonder klachten en met meer energie door het leven te gaan. Niet alleen tijdens de overgang. Hormonale klachten komen in alle leeftijden voor. In de overgang verergeren ze alleen nog eens.”
Herken je deze klachten?
- Voel jij je altijd opgejaagd terwijl je eigenlijk geen stress hebt?
- Ben je moe, weinig energie, zit je niet lekker in je vel?
- Heb je het gevoel continu “aan” te staan?
- Ben je in de periode voor je ongesteldheid niet te genieten?
- Wil je iedere maand scheiden?
- Kom je maar niet over je overgangsklachten heen?
- Heb je direct na het avondeten weer zin in zoet?
- Lukt het maar niet om af te vallen?
- Heb je overgewicht rond je middel terwijl je helemaal niet zo veel eet
- Is je libido gedaald?
- Herb je weinig zin om dingen te ondernemen?
- Kun je de dag niet goed starten, of krijg je hoofdpijn zonder koffie?
- Word je in de ochtend niet uitgerust wakker?
Beantwoord je meerdere vragen met ja, dan is de kans groot dat je hormonen niet in balans zijn.
Wat wil je lichaam vertellen?
Veel vrouwen hebben te maken met klachten als moeheid, stemmingswisselingen, slecht slapen en een slechte huid. “Deze klachten koppel je vaak niet direct aan je hormonen, vertelt Francisca. “Of je denkt dat het er nu eenmaal bij hoort. Je leert er mee om gaan in plaats van te voorkomen. En daar ontneem je jezelf ook een hoop plezier mee. Maar wat wil je lichaam je nu eigenlijk vertellen? Ook je voeding heeft invloed op je hormoonhuishouding. We eten vaak te veel suikers of te vet. En je kunt reageren op hormoonverstorende stoffen die bijvoorbeeld in je shampoo of make up zitten. Als je nachtdiensten in de zorg draait, heeft dit ook invloed op je hormoonhuishouding. Die onregelmatige diensten maken het voor veel zorgmedewerkers bovendien lastig om gezond te eten. Als je beter begrijpt hoe het werkt, kun je er heel veel aan doen. Zonder medicijnen.”
Veel te winnen
Francisca liep zelf zo’n tien jaar geleden vast. “Ik zat tegen een burn-out aan, had last van stemmingswisselingen. Ik ging me toen verdiepen in de invloed van hormonen en koos mijn eigen weg om mijn klachten op te lossen”, blikt ze terug op die periode. “Ik merkte hoeveel er te winnen valt met het in balans brengen van je hormonen zodat ik al snel besloot mijn kennis te delen. En nu begeleid ik al meer dan tien jaar vrouwen en mag ik via mijn opleidingsinstituut andere coaches en therapeuten opleiden tot hormoonexpert. Ik heb een aantal magazines uitgebracht en het boek ‘Stop PMS’ geschreven. Mijn missie is om vrouwen meer te leren over hoe onze hormonen werken en wat we eraan kunnen doen om die hormonen voor je te laten werken.”
“Hormonen zijn eigenlijk boodschappenstofjes naar de cellen”, legt Francisca uit. “Als je in gevaar bent, zorgt het stresshormoon ervoor dat je lijf weet dat je moet gaan rennen bijvoorbeeld. En zo heb je verder het suikerhormoon – insuline – , slaaphormoon, zonhormoon en natuurlijk de hormonen die je cyclus regelen, zoals oestrogenen. En al die hormonen reageren ook weer op elkaar. Het is dus de moeite waard om meer inzicht te hebben in je hormoonbalans."