Artikel

Mantelzorger Elies: “Pak hulp met beide handen aan”

1 op de 3 zorgmedewerkers is mantelzorger. Uit een ledenpanel van IZZ blijkt dat slechts 9% van de deze mantelzorgers het met de leidinggevende bespreekt. Daardoor is er veel ‘verborgen mantelzorg’ in de zorg. Mantelzorger Elies ging wel het gesprek aan met haar werkgever en kreeg de ondersteuning die ze nodig had. “Er is heel veel mogelijk, als je het maar bespreekbaar maakt.”

Illustratie mantelzorger met veel taken IZZ Mantelzorg
 

Elies Jennissen werkt 32 uur als activiteitenbegeleider op Zuyderland zorgcentrum de Egthe. “Ik ervaar Zuyderland als een warm bad. Het is een mantelzorgvriendelijke organisatie.” Zo staat er op de Dag van de Mantelzorg op de afdelingen een koffietafel met wat lekkers voor de mantelzorgers (van zowel patiënten als zorgmedewerkers die mantelzorgen). Maar nog belangrijker is Elies eigen ervaring als mantelzorger: “Door het bespreekbaar maken van mantelzorg met mijn werkgever kan ik mijn  werk en mantelzorg met elkaar combineren.”

Nooit uit mijn hoofd

“Ik heb een leuk, maar heel druk leven”, aldus Elies. En dat is niet gek, te bedenken dat ze bijna fulltime werkt in de zorg en daarnaast minimaal tweemaal per week haar dementerende moeder bezoekt en de was voor haar doet. Samen met haar twee zussen zorgt Elies ervoor dat haar moeder elke dag bezoek krijgt. Ook probeert Elies er zoveel mogelijk voor haar zus te zijn die samen met haar man zorgdraagt voor een zieke dochter. “Ik probeer mijn zus daar waar mogelijk te helpen.  Door soms iets leuks met haar te doen om voor afleiding te zorgen.”

Lichamelijk kan Elies het allemaal goed aan, maar mentaal is het lastig om er afstand van te nemen en er los van te komen. “Als ik op vakantie ben, rijd ik toch op en neer naar mijn moeder. Ik sta er mee op en ga ermee naar bed. Het gaat nooit uit mijn hoofd.”

“Ik kon doen wat ik moest doen en hoefde hiervoor geen verantwoordelijkheid af te leggen”

Alles laten vallen

Zowel de ziekte van haar nichtje als de mantelzorg voor haar moeder heeft Elies bespreekbaar gemaakt met haar werkgever. “Het heeft me zoveel rust gebracht. Mijn leidinggevende stond erop dat als ik plots weg moest, omdat mijn nichtje kritiek was, ik alles mocht laten vallen. Ik kon doen wat ik moest doen en hoefde hiervoor geen verantwoordelijkheid af te leggen. Dit heb ik ook twee keer gedaan.” Tijdens deze periode belde haar leidinggevende ook  om te vragen hoe het met haar ging, of ze met een psycholoog wilde praten of andere hulp nodig had. Ook in de mantelzorg voor haar moeder denkt haar leidinggevende mee. “Ik kan naar afspraken als dit nodig is en hij vraagt regelmatig of ik hulp kan gebruiken.”

Tips van Elies

Elies wil andere mantelzorgers het advies geven om het ook bespreekbaar te maken. “Ik zie dat veel mensen het moeilijk vinden om hun privésituatie te bespreken met de leidinggevende. Maar juist door niets te zeggen, maak je het voor jezelf zwaarder. Het bespreekbaar maken kan je alleen maar helpen.” Het is misschien niet makkelijk, maar Elies heeft hiervoor nog twee concrete tips. “Schrijf op waar je tegenaan loopt en laat dit je leidinggevende lezen. Ook kun je vragen of een collega samen met jou het gesprek wil voeren met de leidinggevende. En krijg je hulp aangeboden, pak deze met beide handen aan! Niemand biedt je hulp aan als men niet weet dat je het moeilijk hebt!”

Meer tips en persoonlijke verhalen van mantelzorgers in de zorg  vind je op onze Themapagina Mantelzorg.
 

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.