De expert

'Ga in gesprek, juist als het druk is'

Vraag jij regelmatig aan je collega’s hoe het met ze gaat? Of schiet dat er snel bij in vanwege de drukte? Het is belangrijk om elkaar regelmatig op te zoeken – juíst in drukke tijden. Geen urenlang overleg maar een kort teamgesprek maakt al veel verschil: de minidialoog.

 

Minidialoog
De werkdruk in de zorg is hoog: dat hoeven we jou niet te vertellen. De afgelopen jaren heb je keihard gewerkt om de coronacrisis door te komen. Het werkoverleg? Daar was even geen tijd voor. Als dit bij jou het geval was, ben je lang niet de enige.

Blijven praten

Sommige teams werkten vóór de crisis goed samen, maar vielen door alle hectiek uiteen in losse individuen. Onder grote spanning functioneerden deze teams minder goed. ‘Dat is niet vreemd’, zegt Anouk ten Arve, programmamanager Gezond werken bij IZZ. ‘Toch is het belangrijk dat medewerkers in een team met elkaar blijven praten. Dat ze vragen hoe een collega zich voelt. Daarom adviseert IZZ om in gesprek te blijven. De minidialoog helpt daarbij. De minidialoog is vooral bedoeld om het ‘gewone’ werk weer te hervatten. De reguliere zorg is hervat, tegelijkertijd leeft het virus juist weer op. Dat maakt het extra belangrijk om als team in gesprek te blijven.
 

Twee generaties in gesprek over werkdruk

Collega’s Monique (65) en Esther (33) gingen in dialoog in het kader van het project ‘Behoud jong zorgtalent’. Hoe gaan de twee generaties om met werkdruk? En wat leren ze van elkaar? Dat bespreken ze. ‘Ik vind het knap hoe jij je grenzen bewaakt.'

Terug naar de teamoverleggen

Anouk: ‘Wat opvalt, is dat er tijdens de drukste periodes een hiërarchische vorm van aansturing is teruggekeerd in veel zelfsturende teams. Met de bedoeling dat dat tijdelijk zou zijn. Maar het is belangrijk om weer terug te gaan naar de zelfsturende vorm van werken. En de teamoverleggen weer op te starten als dat nog niet gebeurd is.’ Maar hoe doe je dat?

Zo organiseer je de minidialoog in je team

  • Zet aan het einde of het begin van de dienst de knelpunten in het team op een rij.
  • Begin de minidialoog door gezamenlijke afspraken te maken over de manier waarop het team met elkaar in gesprek wil gaan.
  • Vraag de teamleden om samen te besluiten welke oplossingen ze willen toepassen.

Niet alleen een leidinggevende kan het initiatief voor de minidialoog nemen. Ook de medewerker kan de eerste stap zetten. Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor goede vragen tijdens de minidialoog?

Vragen die je in een minidialoog kunt stellen:

  • Hoe willen we tijdens dit gesprek met elkaar communiceren? Wat spreken we daarover af?
  • Hoe gaat het met jou?
  • Hoe gaat het met je fysieke en emotionele belasting?
  • Wat heb je geleerd in de afgelopen periode?
  • Wat gaan we behouden en wat niet meer?
  • Wat betekenen onze afspraken voor hoe jullie vandaag de taken gaan verdelen?
  • Hoe gaat het thuis? In hoeverre is je werk-privébalans gezond, denk je?
  • Kan ik je ergens mee helpen? Waar heb je behoefte aan?
     

Als tip geeft Anouk nog om de tijd te nemen voor zo’n minidialoog. ‘Als je het doet, doe het goed. Er zijn goede en slechte gesprekken. En slechte gesprekken hebben een flinke impact op medewerkers. Onderzoek wijst uit dat ze tot wel 50% aan vitaliteit verliezen.’

Wanneer een gesprek ‘slecht’ is? Bijvoorbeeld als ze afgeraffeld worden, of als je je collega’s vooral verwijten maakt. Anouk: ‘Ben je boos? Haal dan eerst diep adem voordat je het woord neemt. En durf ook sorry te zeggen.’

De grote broer: InDialoog

Ken je ons  ons programma InDialoog? Dat is een bewezen effectieve methode voor het voeren van een veilige dialoog. Zo creëer je een gezond en veilig organisatieklimaat. Het kan nooit kwaad je leidinggevende daar eens op te wijzen.