Een op de drie zorgmedewerkers is mantelzorger, en andere feiten
Mantelzorg maakt sneller ziek, is de conclusie uit ons onderzoek ‘Gezond werken in de zorg’. Er kwamen ook andere feiten aan het licht. Die vindt u hieronder.
30% is mantelzorger
Gemiddeld 30% van alle zorgmedewerkers is mantelzorger. Dit percentage varieert van 25% bij ziekenhuismedewerkers tot 40% bij medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg.
Veel oudere mantelzorgers
Vooral oudere zorgmedewerkers geven mantelzorg. 43% van alle mantelzorgers in zorgorganisaties is tussen de 46 en 55 jaar. En 37% is tussen de 56 en 65 jaar. Mede door de leeftijd hebben zij een hoger risico op klachten aan het bewegingsapparaat.
Verzuim hoger bij mantelzorg
36% van de mantelzorgers verzuimt minstens 1 keer per jaar. Bij niet-mantelzorgers is dat 33%. Het verzuim van mantelzorgers komt in meer dan de helft van de gevallen door het werk. 2/3 van de mantelzorgers geeft aan dat het verzuim een gevolg is van klachten aan het bewegingsapparaat.
Geen stress door werk
Stress bij mantelzorgers ontstaat niet door het werk zelf. Mantelzorgers en niet-mantelzorgers ervaren dezelfde emotionele arbeidsdruk en werkdruk. De stress ontstaat door de combinatie werk-mantelzorg. U moet bijvoorbeeld mee naar een belangrijke ziekenhuisafspraak, maar die valt precies onder werktijd. Of cliëntenbezoeken lopen uit waardoor u niet op tijd naar uw kind, partner of ouder kunt.
Klachten door fysieke belasting en stress
Zorgmedewerkers die ook mantelzorger zijn hebben vaker last van gezondheidsproblemen.
Over het onderzoek
Het onderzoek ‘Gezond werken in de zorg’ voerden we samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam uit. Er deden 11.000 zorgmedewerkers aan mee.