Routekaart: Voorkom 'besmetting' bij burn-out
De oorzaak van burn-out ligt vooral op het werk en is per situatie, per team en per organisatie verschillend. Om te voorkomen dat meer mensen omvallen, moet de bron van de burn-out daarom ook op het werk worden aangepakt. Ga in gesprek met medewerkers en teams; zo krijg je veel waardevolle informatie over de oorzaak. Wij maakten een speciale routekaart voor zorgorganisaties om in gesprek te gaan met medewerkers en teams. Doe er je voordeel mee!
Wat kunt u als zorgorganisatie/leidinggevende zelf doen om besmetting bij burn-out te voorkomen?
Blijf met elkaar praten. Bijvoorbeeld door middel van InDialoog, want dat helpt burn-out en besmetting voorkomen én genezen. We hebben een handige routekaart gemaakt, die u in 3 stappen handvatten geeft om in gesprek te gaan over burn-out.
1. Onderzoek en start het gesprek
Nodig medewerkers uit voor een teampeiling. Misschien ervaren collega’s dezelfde of vergelijkbare klachten en ligt een structurele oorzaak sluimerend onder een individuele burn-out. Binnen InDialoog vult ieder teamlid de peiling in aan de hand van specifieke stellingen. In dit geval rond thema’s die vaak bijdragen aan klachten van burn-out: werkdruk en agressie. De uitkomsten van de peiling kan de leidinggevende gebruiken voor stap 2.
2. Teamdialoog
In de teamdialoog gaan medewerkers met elkaar in gesprek over de uitkomsten van de peiling. De teamleider presenteert deze uitkomsten en nodigt medewerkers uit hun eigen ideeën over de situatie en over oplossingen te delen. Problemen worden zoveel mogelijk direct opgelost en waar nodig achteraf besproken met andere belanghebbenden zoals facilitaire dienst, arbo-commissie en artsen.
3. Bestuurder doe mee
Voor een duurzaam effect en echte verandering is de betrokkenheid van de bestuurder essentieel. In deze stap bevraagt de bestuurder medewerkers en teams op basis van de uitkomsten van de teamdialoog. Hij nodigt ze uit hun mening te geven en eigen expertise in te brengen. Waar nodig neemt de bestuurder direct besluiten.