7 tips om lekker te slapen
Iedereen (die in de zorg werkt) ligt weleens wakker. Dat is helemaal niet erg. Wel als het structureel is. Om dat te voorkomen, kun je jezelf goede gewoontes aanleren. Gewoontes die voor een goede nachtrust zorgen. We zetten er een aantal op een rij voor je.
1. Ga op vaste tijden naar bed
Houd zoveel mogelijk een vast ritme aan. Daar houdt je lichaam van. Ga op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Een mens heeft gemiddeld 7 tot 8 uur slaap nodig dus de rekensom is makkelijk.
2. Overdag daglicht en beweging helpt ’s nachts om te slapen
Overdag kun je ook al dingen doen om ’s avonds beter in slaap te komen. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende beweging en daglicht. Maak bijvoorbeeld een lekkere wandeling. Twee vliegen in een klap.
3. ‘Schakel terug’ voordat je gaat slapen
Om snel in slaap te vallen kun je het beste minimaal een uur voordat je gaat slapen je activiteiten afbouwen. Zet je schermen op tijd uit en probeer niet te laat nog te sporten. En wist je dat intensieve gesprekken je ook uit je slaap kunnen houden? Deze activiteiten maken je lichaam juist alert. Kies dus liever voor een meditatie of een mooi boek.
Slaapverwekkend ledenvoordeel
We helpen je graag om goed voor jezelf te zorgen. Met leuke kortingsacties. Wat dacht je van de zeven complete e-books van House of Sleep? Hierin staan alle onmisbare geheimen voor een goede nachtrust, meer focus overdag en ongekend veel levensenergie. Je kunt ze gratis downloaden (normale prijs: € 157).
4. Maak een paradijs van je slaapkamer
Zorg dat je slaapkamer donker, schoon en rustig is. Let ook op de temperatuur en ventilatie. Om optimaal te herstellen, daalt je lichaamstemperatuur ’s nachts. Zorg daarom dat je kamer lekker fris is. Maak ’s ochtends ook altijd je bed op. Sla (eerst) je dekbed terug zodat je matras goed kan luchten. Zo begin je de dag opgeruimd en is het een stuk uitnodigender om er ’s avonds weer lekker in te kruipen.
5. Zet je gedachten op papier
Wanneer je nog druk in je hoofd bent, val je moeilijker in slaap of slaap je onrustig. Roep je hoofd ‘een halt’ toe door je gedachten op te schrijven. Koop een mooi boekje en leg deze naast je bed. Dan kun je elke avond voordat je gaat slapen, je gedachten parkeren.
6. Let op wat je eet en drinkt ’s avonds
Je weet ongetwijfeld dat koffie en andere drankjes met cafeïne je wakker kunnen houden. Door de cafeïne blijf je alerter, de een is daar gevoeliger voor dan de ander. Alcohol zorgt er wel voor dat je makkelijker in slaap valt maar je slaapt er ook onrustiger door. Laat deze dranken eens 14 dagen staan en kijk of je zo beter slaapt (en wakker wordt). Voor voeding geldt dat zware maaltijden veel energie kosten om te verteren. Dat helpt niet bij het in slaap vallen. Dus eet op tijd of neem een lichtere maaltijd.
7. Accepteer dat je wakker ligt
En ben je ’s nachts toch wakker? Probeer je vooral niet druk te maken, ga niet de strijd aan met de slaap. Het is beter te accepteren dat je wakker ligt en te beseffen dat je wel aan het rusten bent!
Deze tips helpen je om beter te slapen. Het zijn kleine verbeteringen die bij elkaar op lange termijn effect kunnen hebben. Als je van een van de tips een gewoonte wil maken, is er een handig hulpmiddeltje. Dat heet de als-dan implementatie waarbij je een nieuwe gewoonte koppelt aan een bestaande gewoonte. Bijvoorbeeld: als ik opsta, maak ik meteen mijn bed op. Aan welke bestaande gewoonte kun jij bovenstaande tips koppelen?
Heb je echt klinische slaapproblemen, dan helpt die wandeling of een dagboekje waarschijnlijk niet. Check het IZZ stappenplan om de oorzaken van jouw slaapproblemen aan te pakken.
IZZ, voor iedereen in zorg en welzijn
Als je in de zorg werkt, kun je wel wat veerkracht gebruiken. Om gezond te blijven werken. En snel te herstellen als het toch even misgaat. IZZ helpt je goed voor jezelf te zorgen. Zodat jij goed voor anderen kunt blijven zorgen. Sluit je gratis aan bij het grootste collectief in de zorg
- Voor iedereen in de zorg en welzijn
- Gratis trainingen, tools en kortingsacties