Stress? Misschien ben je hoogsensitief
Je hebt veel inlevingsvermogen maar tegelijkertijd raak je soms ook overprikkeld door je werk in de zorg. Het kan zijn dat je hoogsensitief bent. Dan is het goed te weten hoe je met deze eigenschap om moet gaan. We vroegen het aan Brigitte Schellens, hoofdredacteur van HSP magazine, tijdschrift over hoogsensitiviteit.
Wat is hoogsensitiviteit?
“HSP is een karaktereigenschap met positieve en negatieve kanten. Hoogsensitieve personen (HSP’s) nemen meer informatie waar uit de omgeving en verwerken dit meer diepgaand dan anderen. Ze merken meer op en leggen meer verbanden. Dat zorgt ervoor dat ze vaak goed doorhebben wat er speelt, maar het is ook een reden dat ze eerder moe zijn. Dit waarnemen en verwerken kost namelijk veel energie. Ook zijn ze zijn gevoeliger voor prikkels, zoals licht, geluid, geur, temperatuur of aanraking. Maar ook de sociale interactie nemen ze heel goed waar: ze hebben snel door wat er speelt tussen mensen of hoe iemand in zijn vel zit. Niet zo gek dat veel hoogsensitieve mensen in de zorg werken.”
Waarom past de zorg zo goed bij HSP’ers?
“Hoogsensitieve mensen hebben een aantal positieve kenmerken gemeen, die tot uiting komen als ze in balans zijn. Zo zijn ze erg empathisch en kunnen ze goed aanvoelen waar een ander behoefte aan heeft. Ze stellen vaak het belang van anderen voorop en vinden het belangrijk om betekenisvol werk te doen. Daarom zie je relatief veel hoogsensitieve mensen in de zorg. Ze doen graag werk waarmee je echt iets betekent voor anderen. Omdat ze zelf prikkelgevoelig zijn, kunnen ze ook goed aanvoelen als patiënten dit ook zijn, zoals mensen met dementie of autisme. En hun grote empathisch vermogen wordt door patiënten als heel prettig ervaren. Ze hebben snel door als er iets mis is met iemand, ook al geeft diegene dat zelf nog niet aan.”
Hoe helpt het je als je weet dat je hoogsensitief bent?
“Als je niet weet dat je hoogsensitief bent, pas je je constant aan aan je omgeving. Je houdt geen rekening met je gevoelige zenuwstelsel. Je kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld faalangst, overprikkeling en een laag zelfbeeld. Terwijl als je weet wat hoogsensitiviteit inhoudt, kun je zelf beter rekening houden met je eigen behoeften. Als je ervoor zorgt dat je minder overprikkeld raakt, kun je meer genieten van je gave om veel op te merken.”
Waarom is het belangrijk dat werkgevers ook rekening houden met HSP op de werkvloer?
“Twintig procent van de mensen is hoogsensitief. En het blijkt ook dat de helft van alle mensen met een burn-out hoogsensitief is. In een werkomgeving zien we dat HSP’s eerder uitvallen en ook meer moeite hebben om een functie te vinden waar ze op hun plek zijn. De sfeer op het werk is de meest bepalende factor voor hoogsensitieven, ze ervaren die veel intenser dan andere collega’s. Gelukkig zie je dat er zowel in de wetenschap als in het bedrijfsleven steeds meer aandacht voor komt. Het kan een bepalende factor zijn in het terugdringen van ziekteverzuim en het verbeteren van de werksituatie voor hoogsensitieve mensen.”
Wil je weten of je hoogsensitief bent? Op de site van HSP magazine vind je een HSP-test.
Misschien vind je dit ook interessant: HSP’ er in de zorg, zo raak je niet overprikkeld