Wangedrag: kaart het aan!
Deze week in het nieuws: verpleegkundigen en verzorgenden hebben veelvuldig te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens hun werk. Dat blijkt uit een peiling van beroepsorganisatie NU'91. Van de ondervraagden zegt 58 procent hier ooit mee te maken te hebben gehad. In een op de drie gevallen uitte dat ongewenste gedrag zich fysiek, maar nog vaker gaat het om seksueel getinte opmerkingen. Voel je je niet veilig tijdens je werk, dan trekt dat een zware wissel op je gezondheid. Jij en je collega’s hebben te vaak last van wangedrag van patiënten en erg genoeg ook van collega’s. Maar wat kun jij hiertegen doen?
Wangedrag zoals agressie hoort niet thuis op welke werkvloer dan ook. Belangrijk is om het te melden aan je leidinggevende of in je team. Van je organisatie of leidinggevende mag je verwachten dat je dit met een veilig gevoel kunt doen. Praat je er niet over, dan kan het je erg dwars gaan zitten. Je gaat met veel minder plezier naar je werk. En je zult ook merken dat je minder goed dan normaal tegen een stootje kunt.
Mantel der liefde
Nu is er iets vreemds aan de hand met de bereidheid van zorgmedewerkers om wangedrag te melden. Het aankaarten van ongewenst gedrag van patiënten is te stimuleren door te herinneren aan je motivatie voor je werk, blijkt uit onderzoek van IZZ. Maar dit werkt niet voor het aangeven van problematisch gedrag van collega’s. Door de band met collega’s komt begrip voor wangedrag vaker voor. Vooral als de werkdruk erg hoog is, wordt het nogal eens met de mantel der liefde bedekt. Ook zijn zorgmedewerkers soms bang dat het de samenwerking schaadt.
Geen verklikker
Toch is het goed mogelijk om wangedrag bespreekbaar te maken. Niet alleen van patiënten, maar ook van collega’s. Juist door die goede band met je collega’s kun je naast complimenten ook fouten aangeven. Voel je vooral geen verklikker, want jij zit niet fout maar diegene die zich niet weet te gedragen. En als jij met plezier naar je werk gaat, heeft dat direct een positieve invloed op de zorg aan je patiënten.
Zo maak je wangedrag bespreekbaar
Het aankaarten van gevoelige onderwerpen als grensoverschrijdend gedrag is niet gemakkelijk. Onze tips helpen je op weg:
- 10 tips voor een goed gesprek over een gevoelig onderwerp: https://izz.nl/10-tips-voor-een-goed-gesprek-over-een-gevoelig-onderwerp
- Wil je als leidinggevende agressie en geweld bespreekbaar maken? Bekijk onze aanpak InDialoog: https://izz.nl/zorgorganisaties/maak-agressie-en-geweld-bespreekbaar-met-deze-aanpak
Agressie op je werk
43% van de zorgmedewerkers ervaart minimaal eenmaal per maand agressie op de werkvloer. In 63% van de gevallen bleek de agressie van patiënten te komen, in 43% van bezoekers en in 18 % van collega’s.
Bron: OpenUp.nl, het landelijke zorgplatform voor mentale gezondheid