Behoud jong zorgtalent
Jonge zorgmedewerkers hebben het zwaar. Hun mentale gezondheid neemt af en het verzuim neemt toe. Ook verlaten ze hun vak en de sector sneller dan voorheen. Op basis van een vooronderzoek heeft IZZ de aanpak Behoud Jong Zorgtalent ontwikkeld. Hiermee helpt IZZ zorgorganisaties en hun jonge medewerkers het goede gesprek te voeren over werkdruk en werkplezier. Zo werken we samen actief aan het behoud van jonge medewerkers voor de zorg. Dit traject is ondersteund met subsidie van Stichting A+O VVT en het O&O fonds GGZ.
Status
Afgerond
Wilt u meer weten over dit onderzoek?
Neem contact op met onze onderzoekers.
Inzichten
Meer verzuim onder jongeren
Jonge zorgmedewerkers (tot 35 jaar) verzuimen gemiddeld vaker en langer dan voorheen. Ook gebruiken ze meer psychische zorg dan hun oudere collega's en hebben ze vaak last van stress en burn-out klachten.
Genoeg aanleiding voor IZZ om de eigen data en onderzoeksgegevens over de gezondheid en het welzijn van jonge zorgmedewerkers onder de loep te nemen. Middels een vooronderzoek en gespreksrondes is de aanpak Behoud Jong Zorgtalent ontwikkeld met het doel om jonge zorgmedewerkers mentaal gezond te laten werken. Deze aanpak is binnen drie zorgorganisaties getoetst.
Bron: IZZ Factsheet resultaten aanpak Behoud Jong Zorgtalent
De aanpak Behoud Jong Zorgtalent
In de aanpak zitten drie interventies. De drie integreren we tot één interventie die in drie ronden wordt doorlopen. Uit onderzoek weten we namelijk dat een integrale aanpak van deze drie niveaus het meest effectief is. Op deze manier heeft de interventie niet alleen een gunstig effect op de jonge zorgmedewerkers, maar ook op hun ervaren collega’s.
- Op individueel niveau - buddygesprek: jonge medewerker gekoppeld aan ervaren collega.
- Op teamniveau - jongerendialoog: intervisie over de onderwerpen die uit de gesprekken naar voren komen , zoals werkplezier, werkdruk, veiligheid, loopbaanmogelijkheden, en samenwerking binnen het team.
- Op organisatieniveau - dialoog met de bestuurder: er wordt samen gesproken over wat er speelt op het gebied van werkdruk en werkplezier.
Resultaten
De aanpak is getoetst in drie zorgorganisaties in de langdurige zorg (een ggz-organisatie en twee VVT-organisaties). Voor de start en na afloop van de aanpak is binnen elke organisatie een meting gedaan om de effecten te bepalen. Benieuwd naar de resultaten? Lees hieronder de meest opmerkelijke resultaten. Alle resultaten kun je lezen door onze factsheet te downloaden.
- 60% van de deelnemende jongeren geeft aan dat de aanpak een (positief) effect heeft gehad op het werkplezier
- Jongeren bevelen de inzet van een buddy aan. Gemiddeld gaven ze deze aanbeveling een 8,5 op een schaal van 10
- Zorgorganisaties ervaren meer inzicht in wat er speelt op het gebied van werkplezier en werkdruk, meer ontwikkelmogelijkheden voor zorgmedewerkers die als buddy willen werken en opgeleide gespreksleiders die breder binnen de eigen organisatie ingezet kunnen worden